Kampen om Grønland er en film om det nye Grønland. Vi følger fire yngre grønlændere, der på hver deres måde ønsker forandring i deres land. Rapperen Josef bliver landskendt, da han udkommer med sangen Tupilak, der stiller spørgsmålstegn ved relationen til Danmark. Sammen med sin kæreste Paninnguaq får han lavet ansigtstatoveringer og de bliver et nyt power par, der bryder den onde cirkel trods en barndom præget af alkoholisme og fraværende forældre. De ønsker at vække ungdommen og skabe selvstændighed for Grønland. Den unge politiker Kaaleeraq ønsker ligeledes løsrivelse fra Danmark, og har derfor den fulde støtte fra tidligere landsstyreformand Lars-Emil Johansen. Kaaleeraq mener at bloktilskuddet fra Danmark pacificerer grønlænderne, et budskab han rejser ud til de mindre bygder og holder brandtaler om. Filmens fjerde hovedkarakter Tillie bliver næsten dagligt udsat for chikane, fordi hun ikke taler grønlandsk. Tillie voksede op på børnehjem i Danmark, men er for mange år siden vendt tilbage. Hun danner et nyt parti, der kæmper for at styrke samarbejdet med Danmark, især indenfor hjælp til børn og unge. Kampen om Grønland giver et unikt indblik i Grønland i en brydningstid, hvor fire stærke grønlandske karakterer, handler og kæmper i en tid, hvor øens fremtid er vigtigere end nogle sinde. Filmen tager ikke stilling, men præsenterer forskellige holdninger og giver et unik indblik i et helt andet Grønland, end det vi normalt hører om.
En klog og kompleks film, der ikke bare giver indsigt, men også det menneskelige nærvær, der skal til for at forstå behovet for frihed men også den lange historiske forbundethed til Rigsfællesskabet. Vi kunne ikke have ønsket os en vigtigere åbningsfilm.
— Tine Fischer, festivaldirektør CPH:DOX
Medvirkende
Rapperen, Josef Tarrak, har i en alder af 20 år etableret sig som sin generations vigtigste stemme. Som 16 årig brød han igennem med kæmpehittet ”Tupilac”, som for første gang satte ord på den udbredte frustration over det danske sprogs dominans i Grønland.
Paninnguaq Heilmann er en kendt aktivist i Grønland. Den 29 årige kvinde kæmper for at gøre Grønland mere grønlandsk ved at genoplive dele af grønlandsk kultur som er blevet fortrængt af daniseringen.
Kaaleeraq M. Andersen er 25 år da han stiller op til Landstingsvalget i Grønland i marts 2018. Han har forinden etableret sig som en af de mest markante unge selvstændighedsforkæmpere i Grønland.
Tillie Martinussen er en 36 årig dansksproget grønlænder. Tillie danner et nyt parti der som det eneste er imod selvstændighed. I en grønlandsk sammenhæng er det ekstremt provokerende, og Tillies parti møder stor modstand i valgkampen til Landstinget.
Crew
Instruktør og fotograf Kenneth Sorento
Kenneth Sorento er udover at være instruktør også filmens fotograf og lydmand. Han er meget optaget af at møde mennesker i øjenhøjde og fortælle deres historier i et stærkt billedsprog. Kenneth har været på adskillige opgaver i Grønland og Arktis deriblandt Galathea-ekspeditionen og to isbryderekspeditioner til Nordpolen. Det er bl.a. her han har fået sin store passion for Grønland og forståelse for dets indbyggere. Kulturmøder har han oplevet lige fra barnsben, hvor han voksede op i Spanien med danske forældre. Nysgerrigheden for andre kulturer har ført ham rundt i verden, lige fra hans første dokumentarfilm der fulgte en cykelekspedition fra Norge til Kina til filmen Pachamama om oprindelige folk i Andesbjergene. Kenneth Sorento har specialiseret sig i at arbejde som enkeltmandshold og har de seneste ti år afholdt adskillige kurser indenfor denne arbejdsform.
Producer Ulrik Gutkin
Producer Ulrik Gutkin har læst Film, TV og Medievidenskab på Københavns Universitet. Herudover har han løbende taget efteruddannelses- og tillægskurser på Den Danske Filmskole samt på Danmarks Journalisthøjskole. Ulrik har arbejdet over 15 år på DR TV og er nu partner i Copenhagen Film Company og leder af dokumentarselskabet, Kort & Dok. Efter i en årrække at have arbejdet som både instruktør og klipper, har Ulrik siden 2011 også arbejdet som producer og blev i efteråret 2014 EAVE Producer Graduate, international produceruddannelse. Ulrik har produceret film til både det danske og internationale marked og nåede med en af sine seneste film (There Will be water) ud til mere end 90 forskellige lande. Den senest producerede film De skygger vi arver havde verdenspremiere i hovedkonkurrencen på Dok Leipzig og var nomineret for bedste nordiske dokumentarfilm på Göteborg Int. Filmfestival 2020.
Grønlandsk co-producer Jørgen Chemnitz
Producer og fotograf Jørgen Chemnitz (født 1957 i Nuuk) er i tidernes morgen uddannet reklamefotograf og fandt vej ind i den danske filmbranche i den sidste halvdel af 1980’erne. Efter at have arbejdet internationalt som filmfotograf og instruktør med base i København, flyttede han til sin hjemby Nuuk i 2004, hvor han har fortsat sit arbejde som producer og filmfotograf. Jørgen Chemnitz har været initiativtager til den grønlandske brancheforening FILM.gl
Co-producer Benedikte Bredesen
Benedikte har arbejdet som producer i f(x) produksjoner siden 2009. Selskabet blev etableret i efteråret 1995 med det mål at producere kvalitets dokumentarfilm til biograf og TV.
Selskabet producerer både til TV og biograf. Filmene har deltaget i filmfestivaller i hele verden og modtaget flere priser, herunder Pirx Europa i Berlin og Gullruten priser i Norge. Sidste produktion har været Reindrømmen, som er udkommet som både film og serie. Den er vist på blandt andet NRK og Arte.
Download fuld credits-liste her.