Instruktørens intentioner
Jeg har i mange år haft en stor fascination af Grønland og Arktis. Ideen til Kampen om Grønland opstod i 2011 da jeg var i gang med at forberede min deltagelse på en isbryderekspedition som filmfotograf. Det undrede mig at Danmark investerede et trecifret millionbeløb i at udvide Grønlands territorie, på trods af at ingen kunne være i tvivl om at et stort flertal i Grønland ønsker selvstændighed fra Danmark.
Gennem en lang research- og udviklingsfase har jeg fundet frem til fire yngre grønlændere, som repræsenterer hovedstrømningerne indenfor debatten om selvstændighed i Grønland. Jeg vil vise den gejst, kraft og kreative energi, som har slået mig i mødet med unge grønlændere og som de fire karakterer repræsenterer så glimrende. Det er en side af Grønland, vi aldrig rigtigt hører om i Danmark. Det har været afgørende for mig at komme tæt på de medvirkende, så jeg kunne fortælle historien fra et grønlandsk perspektiv. For at opnå de medvirkendes fortrolighed har jeg derfor prioriteret at opholde mig i Grønland i længere perioder. Det er blevet til sammenlagt otte måneder over en periode på tre år. Udover at gå efter karismatiske medvirkende med meget på hjerte, var det vigtigt for mig at de også havde en aktivistisk tilgang. For det er først, når ord bliver til konkret handling, at vi for alvor bliver udfordret på vore idealer og drømme.
Dokumentarfilm fortælles ofte ud fra en enkelt persons perspektiv. Med denne film har jeg bestræbt mig på at se den stærkt polariserede selvstændigheds- og identitetsdebat i Grønland fra flere perspektiver. Filmen tager ikke stilling til fordel for den ene eller den anden side, men forsøger i stedet at forstå hver af de medvirkendes ønsker og drømme.
Med denne film ønsker jeg at stille spørgsmålet hvorfor selvstændighed frem for, hvordan selvstændighed? Jeg håber, at denne film vil medvirke til at skabe grundlag for en mere nuanceret dialog mellem Grønland og Danmark, og mellem dem der er for og dem der er imod løsrivelse i Grønland.
‘Kampen om Grønland’ er et must-see og en tiltrængt og empatisk film om en konflikt, der berører alle danskere og grønlændere.
— Sara Prahl, Soundvenue